Żurawina do mięsa i serów: konfitura żurawinowa z gruszkami
2021-03-29
średni
60 min
4
Kwaśna żurawina zyskuje słodycz i wspaniały aromat w przetworach na zimę. Konfitura żurawinowa to zaś klasyczny dodatek do mięsa. Podajemy przepis na żurawinę do mięsa i serów. Do konfitury dodajemy gruszki.
SKŁADNIKI
- 1 kg żurawiny
- 70 dag gruszek
- 3/4 szklanki wody
- 40 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żurawiny opłukać i osączyć. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić.
- Zagotować wodę z cukrem. Na gorący syrop włożyć gruszki i chwilę pogotować.
- Gdy zaczną się stawać przezroczyste, wyjąć. Włożyć żurawinę i gotować do miękkości.
- Potem dodać gruszki i pogotować 20 minut.
- Gorącą masę nakładać do suchych i gorących słoiczków. Zamknąć i pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.