Tkemali z mirabelek: przepis na gruziński sos do mięsa

Tkemali z mirabelek: przepis na gruziński sos do mięsa
Autor: Shutterstock Kolor sosu tkemali zależy od barwy śliwek, z których go przygotowano
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Tkemali z mirabelek, kwaśnych drobnych śliwek, to tradycyjny gruziński sos. Gruzińskie tkemali ma pikantny smak. Mirabelkowy sos świetnie smakuje z daniami z grilla, pasuje do ryb, mięs i pieczonych warzyw. 

SKŁADNIKI

  • 500 g mirabelek razem z pestkami (wyrośniętych, ale jeszcze niedojrzałych)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu zmielonego 
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry 
  • 1  łyżeczka sproszkowanego chili lub innej ostrej papryki
  • 1 pęczek naci kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondla z grubym dnem wrzucić całe śliwki, pół szklanki wody i podgrzewać na niewielkim ogniu, aż śliwki zmiękną i miąższ zacznie oddzielać się od pestek. 
  • Zawartość rondla przełożyć do przecieraka kuchennego lub na sito i przetrzeć, usuwając pestki. 
  • Dodać roztarty z solą czosnek oraz pozostałe przyprawy, w tym posiekaną natkę kolendry, i gotować na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż sos zgęstnieje. 
  • Gotowy sos przelać do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcić je mocno i ustawić do góry dnem do ostygnięcia.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej