Chutney wiśniowy - przepis na aromatyczny sos

Chutney wiśniowy - przepis na aromatyczny sos

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Wiśnie to nie tylko doskonały materiał na przetwory, ale również idealny składnik sosów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Aromatyczny sos doskonale smakuje z pieczonym mięsem - zimnym lub ciepłym, z serem lub na krakersach. Sprawdź, jak zrobić go w swoim domu.

Składniki

  • 325 g słodkich wiśni

  • 1 jabłko - obrane i starte na tarce

  • 70 ml octu jabłkowego

  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

  • 1 mała cebula, drobno posiekana

  • 1/2 łyżeczki gorczycy w proszku

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 100 g cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki włożyć do małego garnka i doprowadzić do wrzenia.

  • Gotować bez przykrycia przez 45 minut na średnim ogniu, często mieszając.

  • Gorący sos przelać do sterylnego słoika i dokładnie zakręcić wieczko.

  • Zostawić w temperaturze pokojowej, żeby ostygł.

  • Przechowywać w chłodnym miejscu.

Ocena: 0