Sałatka z pieczarek w słoiku - przepis na niedrogi i pyszny dodatek
2021-03-29
![Sałatka z pieczarek w słoiku - przepis na niedrogi i pyszny dodatek](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-mfpH-Zk8q-m1QW_salatka-z-pieczarek-w-sloiku-przepis-na-niedrogi-i-pyszny-dodatek-664x442.jpg)
łatwy
45 min
4
Sałatka z pieczarek w słoiku to doskonały dodatek do kanapek lub obiadu - łatwy do przygotowania, niedrogi i zawsze dostępny! Warto taką sałatkę przygotować, gdy trafimy na niedrogie pieczarki - co często się zdarza.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 i 1/2 kg dużych pieczarek
- 1/2 kg cebuli
- 2 łyżki soli
- Zalewa:
- 1 średni słoik koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki pokroić w półcentymetrowe plasterki, a cebulę w półplasterki.
- Grzyby wrzucić na kilka minut do gotującej wody z dodatkiem kwasku lub soku z cytryny, odsączyć, posolić 2 łyżkami soli. Dodać pokrojoną cebulę i odstawić na 2 godziny. Odlać powstały sok.
- Wymieszać koncentrat pomidorowy, olej, cukier i ocet (sól można dodać wedle uznania). Tą zalewą zalać pieczarki i starannie wymieszać. Sałatkę włożyć do wyparzonych słoików słoików i pasteryzować 10 minut - od zagotowania się wody.