Pasztet z dzika: przepis na pyszną dziczyznę
2021-12-02
średni
90 min
4
Dziczyzna zajmowała ważne miejsce w kuchni staropolskiej. Dziś niezbyt doceniana, ma jednak grono zagorzałych fanów. Pasztet z dzika to jedna z najpopularniejszych potraw z dziczyzny. Sprawdź, jak go zrobić.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z dziczyzny: Pasztet z królika z pistacjami oraz Pasztet z królika z sosem żurawinowym.
SKŁADNIKI
- 1,2 kg udźca dzika
- 10 dag słoniny
- 30 dag wątróbki drobiowej
- 25 dag włoszczyzny
- 5 dag smalcu
- gałka muszkatołowa mielona
- gałązka rozmarynu
- łyżeczka suszonego majeranku
- 5 jagód jałowca
- łyżeczka suszonego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag suszonych podgrzybków
- 5 jajek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso oczyść dokładnie z błon i ugotuj razem z warzywami, przyprawami, grzybkami.
- Wątróbkę krótko obsmaż. Kiedy wystygnie, przepuść wszystko 3 razy przez maszynkę.
- Dodaj obrane i posiekane ząbki czosnku. Dodaj jajka, sól oraz pieprz i wyrabiaj na jednolitą masę 3-5 minut.
- Przełóż do foremki wysmarowanej smalcem i obsypanej bułką tartą.
- Piecz 45 minut w temperaturze 180°C.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu