Chipsy z pietruszki: przepis na zdrową przekąskę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Chipsy z pietruszki to smaczna i zdrowa przekąska - lepsza od klasycznych, kupowanych w sklepie chipsów. Jak je zrobić? Podajemy przepis na pietruszkowe chipsy.
SKŁADNIKI
- 3 pietruszki
- olej słonecznikowy albo rzepakowy
- przyprawy: sól, pieprz, curry, chilli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pietruszki obieramy i kroimy w cienkie paski. Najlepiej użyć do tego mandoliny, czyli obieraczki do warzyw.
- Olej rozgrzać do temperatury 180-190 stopni. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki pietruszkę i smażymy.
- Usmażone chipsy pietruszkowe wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Potem przesypujemy do miski i posypujemy solą, pieprzem, curry i chilli.
- Chipsy są najlepsze zaraz po usmażeniu, ale można je przechowywać do dwóch dni.