Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy - przepis z Małopolski
2021-03-30
średni
55 min
4
Nadziewanie pierogów farszem ze śliwek suszonych i orzechów z miodem to tradycja wigilijna rodem z Małopolski. Spróbujcie podać je na świąteczny stół. Delikatny aromat śliwowicy podkręci ich oryginalny smak. Przepis ciekawy, dla osób lubiących niebanalne pomysły.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z makiem, Pierogi z rybą oraz Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem.
Przepis inspirowany broszurą Smaki Małopolski, wydaną przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- FARSZ:
- 200 g suszonych śliwek bez pestek
- 100 ml śliwowicy
- 200 ml wody
- 50 g orzechów laskowych
- 2-3 łyżki miodu
- CIASTO PIEROGOWE:
- 2 kubki mąki
- 1,5 łyżki roztopionego masła
- żółtko z dużego jajka
- pół szklanki ciepłej wody lub mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W przesianą mąkę wbij żółtko, dodaj masło i odrobinę posól. Powoli połącz składniki, dodając stopniowo wodę w małych porcjach. Przez kilka minut wyrabiaj ciasto, aż stanie się jednolite, gładkie i lśniące.
- Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy podsypanej mąką i wykrawaj szklanką kółka wielkością dostosowane do wielkości śliwek.
- Suszone śliwki namocz w śliwowicy przez 34 godziny. Przelej do garnka, dolej wodę i gotuj na małym ogniu około 15-20 minut bez pokrywki, aby płyn odparowywał. Śliwki wyjmij, dokładnie odsącz na sicie.
- Orzechy zmiel, wymieszaj z miodem. Masa powinna być gęsta. Śliwki faszeruj masą orzechową.
- Każdą śliwkę kładź na krążek z ciasta i ulep kształtnego pieroga. Na brzegach uformuj fantazyjną "falbankę". Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
- Gotuj partiami, w dużej ilości lekko osolonego wrzątku do wypłynięcia i jeszcze 2 minuty dłużej.
- Podawaj polane masłem, lub słodką śmietaną. Możesz też zrobić sos. W tym celu zredukowany płyn z gotowania śliwek wymieszaj ze śmietaną.