Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną
Autor: Dorota Kalita-Typa Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną
łatwy
70 min
4

Przepis na orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną to oryginalny pomysł na to tradycyjne polskie danie. Zdrowsza wersja tradycyjnych pierogów z kaszą z pewnością przypadnie do gustu osobom na diecie. Podajemy przepis na wyśmienite pierogi orkiszowe z soczewicą i kaszą gryczaną. 

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z makiem, Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczanąoraz Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem.

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej BIO
  • 1 szklanka bardzo ciepłej wody
  • 1 łyżeczka zmielonej soli morskiej
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Farsz: Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 2 łyżkach oleju. 

    Soczewicę wypłucz, zalej dwiema szklankami wody i gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut. Soczewica powinna w tym czasie zmięknąć i wchłonąć całą wodę z garnka.

    Ostudzoną soczewicę przełóż do dużej miski, dodaj do niej ugotowaną kaszę gryczaną i cebulę. Wszystko dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj.

    CiastoDo dużej miski wsyp mąkę i sól.

    Następnie cienkim strumieniem wlewaj wodę, zagniatając jednocześnie elastyczne, miękkie ciasto. Jeśli masz wrażenie, że ciasto jest za rzadkie dodaj nieco więcej mąki, jeśli zbyt gęste, dodaj odrobinę wody.

    Zagniataj ciasto przez kilka minut a następnie przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj je na grubość 2 mm.

    Szklanką zanurzoną w mące wykrawaj koła, w których umieszczaj po czubatej łyżeczce farszu i zwijaj w półksiężyc. Brzegi pierogów dociskaj widelcem zanurzonym wcześniej w mące. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.

    Przygotowane pierogi wrzuć do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem oliwy.

    Od razu po ich wrzuceniu zamieszaj zawartość garnka, żeby pierogi nie przywarły do dna. Gotuj je jeszcze przez chwilę od wypłynięcia na powierzchnię i odcedź.

    Pierogi orkiszowe podawaj polane roztopionym masłem.

Dorota Kalita-Typa