Soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone: gotowe w 30 minut

Soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone: gotowe w 30 minut

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Polędwiczki wieprzowe to mięso chude i łatwe do przygotowania - idealna dla wymagających smakoszy

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pieczone polędwiczki wieprzowe to danie idealne na weekend, gdy nie chcemy stać przy kuchni, a pragniemy zjeść coś pysznego. Mięso z polędwicy wieprzowej jest równie delikatne, jak pierś kurczaka i przygotowuje się niewiele dłużej. 

Składniki

  • 600 g polędwicy wieprzowej lub polędwiczek

  • 2 łyżeczki brązowego cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku

  • 1/4 łyżeczki papryki

  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

  • 1/4 łyżeczki chili mielonego lub w płatkach

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 200C.

  • Okrój polędwicę z nadmiaru tłuszczu i srebrnej błony.

  • Wymieszaj brązowy cukier, sól, mielony czosnek, paprykę, czarny pieprz i chili.

  • Mieszanką przypraw posyp powierzchnię polędwicy, a następnie równomiernie polej olejem i wetrzyj w mięso.

  • Piecz, aż ładnie zarumieni się, czyli około 25–35 minut w zależności od grubości polędwicy.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3