Pieczona karkówka podana z bananami według Magdy Gessler
2021-12-06
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Pieczona karkówka podana ze smażonymi bananami według Magdy Gessler to danie prosto z kuchni kubańskiej. Soczyste mięso pełne kreolskich aromatów jest zaskakująco pyszne. A skojarzenie słonego i pikantnego mięsa ze słodkim i rozpływającym się w ustach bananem jest absolutnie genialne.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg karkowego schabu wieprzowego
- 2 łyżeczki soli
- po pół łyżeczki zmielonej kolendry, papryki słodkiej, ostrej papryki, kminu rzymskiego lub kminku czarnego pieprzu zmielonego
- 1 pęczek kolendry
- 8 ząbków czosnku
- 1 woreczek do pieczenia
- oraz
- 6 bananów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab natrzeć solą i suchymi przyprawami odstawić na co najmniej 3 godziny.
- Schab włożyć do specjalnego woreczka do pieczenia razem z pęczkiem kolendry i ząbkami czosnku. Piec przez 3 godziny w temperaturze 150°C.
- Po wyjęciu z pieca schab pozostawić na pół godziny w woreczku. Następnie pokroić na 6 plastrów.
- Banany obrać ze skóry.
- Na patelni rozgrzać masło z miodem. Ułożyć banany i smażyć, często polewając zawartością patelni. Banany są gotowe, gdy ładnie się zrumienią.
- Plaster karkówki podawać z usmażonym bananem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne