Żurawina a borówki - czym się różnią? Różnice w smaku i wyglądzie

Żurawina i borówka brusznica to popularne składniki przetworów, dżemów czy nalewek. Ponieważ owoce mają podobny kolor i są dość kwaśne, zdarza się, że są mylone. Jak zatem odróżnić żurawinę od borówki brusznicy?

Wbrew pozorom borówkę i żurawinę bardzo łatwo ze sobą pomylić. Co więcej, w sklepach zdarza się, że borówka brusznica sprzedawana jest jako... żurawina.

Żurawina płoży się poziomo przy ziemi i nie ma pędów pionowych. W naturalnym środowisku najczęściej rośnie na bagnach torfowych. Żurawina jest także uprawiana, zwłaszcza jej okazała odmiana, czyli żurawina wielkoowocowa. Mniejsze owoce ma żurawina błotna.
Borówka brusznica to natomiast niewysokie krzewiny (ok. 20-30 cm), o lekko zdrewniałych pędach. Rośnie w lasach sosnowych i mieszanych umiarkowanie suchych - dlatego możemy często znaleźć borówki podczas spacerów po lesie. W Polsce z borówki brusznicy, zwanej też borówką czerwoną, robi się galaretki i konfitury serwowane zwykle z dziczyzną czy czerwonym mięsem. Z kolei z pędów i listków borówek wykonuje się dekoracje wielkanocne.
Warto jednak podkreślić, że zarówno żurawina, jak i borówka brusznica wyróżniają się mocno kwaśnym smakiem. Stąd też bywają mylone.

Owoce żurawiny są znacznie większe od borówki i nierównomiernie pokryte kolorem. Ich średnica - w wersji wielkoowocowej - to ok. 1 cm. Borówka brusznica ma zaś małe, drobniutkie owoce jednolicie czerwone.