Nesperas, loquat, nieśplik japoński: egzotyczny owoc deserowy i na przetwory
Nieśplik japoński (Eriobotrya japonica (Thunb.) Lindl.) to drzewo rosnące naturalnie w południowo-wschodnich Chinach, ale uprawiany jest także w Hiszpanii, Włoszech, USA, Brazylii, Chile, Izraelu oraz na Krymie. Określany również nazwami: miszpelnik japoński, groniweł japoński i kosmatka japońska. W handlu spotykany pod nazwą loquat lub częściej nesperas.
Spis treści
Charakterystyka
Owoce nesperas są okrągłe, nieco owalne, trochę przypominają kształt gruszki. Mają od 3 do 5 cm długości. Są żółte lub pomarańczowe, niekiedy z czerwonym rumieńcem. Pod skórką pokrytą delikatnym meszkiem znajduje się żółty miąższ o wyraźnym słodkim smaku dojrzałych śliwek.
Owoce nieśplika są soczyste i aromatyczne, w smaku słodkie z lekko kwaskowatym, nieco cierpkim posmakiem. Gniazdo nasienne jest pięciokomorowe, zawiera duże nasiona, w okresie dojrzałości brązowe..
Owoce loquatu są doskonałe na surowo, jako owoc deserowy. Jednak całą potęgę swego aromatu ujawniają w przetworach.
Właściwości
Kwiaty, liście i owoce nieśplika ze względu na wysoką zawartość naturalnych śluzów wykorzystywane są jako surowiec zielarski do produkcji syropu o właściwościach wykrztuśnych na kaszel.
Wartość odżywcza
Owoce nieśplika zawierają bardzo dużo cukrów prostych, glukozy i fruktozy, oraz pektyn, co upodabnia je do jabłka – owocu gatunku o bliskim pokrewieństwie.
Owoc ma wysokie walory odżywcze dzięki wysokiej zawartości witaminy A, błonnika, witaminy B6, potasu i magnezu.
Zastosowanie
Owoce je się na surowo jako owoc deserowy lub w mieszance sałatkowej z innymi owocami. Jędrne, lekko niedojrzałe owoce przeznacza się do pieczenia ciast i placków. W Azjii oraz Brazylii, gdzie jest powszechnie uprawiany, owoce przerabia się na dżemy, galaretki, sosy przyprawowe, a także w postaci salsy z surowych owoców posiekanych i podawanych z syropem.W Japonii nieśplika spożywa się na surowo lub w postaci owoców w syropie ze względu na słodki miąższ. Przemysł przetwórczy wykorzystuje nieśplika ze względu na wysoką zawartość pektyn do produkcji jednorodnych lub mieszanych galaretek i dżemów.
Polecamy: Dżem z owoców nesperas, loquat, nieśplik japoński
Z nieśplika robi się także wino z dodatkiem soku z cytryny ze względu na niską kwasowość owocu. Owoce wykorzystuje się także do przygotowania nalewek.