Miechunka pomidorowa: co to za owoc? jak można go wykorzystać w kuchni?
Miechunka pomidorowa (Physalis philadelphica Lam.) zwana jest także miechunką lepką lub miechunką skórzastą. Czasem występuje w handlu pod nazwą Tomatillo. Miechunka pomidorowa razem z pomidorem właściwym, papryką i bakłażanem, należy do rodziny psiankowatych. Owoce miechunki pomidorowej w smaku przypominają pomidory właśnie. Dowiedzcie się więcej o miechunce pomidorowej uprawianej także w Polsce.
Spis treści
- Historia miechunki pomidorowej
- Właściwości miechunki pomidorowej
- Wartość odżywcza miechunki lepkiej
- Wartość kulinarna miechunki skórzastej
Historia miechunki pomidorowej
Miechunka pomidorowa uprawiana jest w Meksyku i Peru, ponieważ w tych rejonach rośnie w stanie dzikim. Miechunkę skórzastą uprawiali w IX w. n.e. Aztekowie i Majowie. W Europie nie cieszy się popularnością, ze względu na zielony kolor owoców. W Polsce od kilku lat uprawia się krajową odmianę miechunki pomidorowej o nazwie Amarylla.
Właściwości miechunki pomidorowej
Ta silnie rozgałęziona roślina o nagich pędach wydaje żółte kwiaty, podobne do kwiatów ziemniaka. Jej owoce żółte lub fioletowe rosną w skórzastym kielichu, początkowo zielonej, a potem przezroczystej osłonie. Owoce są niewielkie, ważą od 50 do 75 g. Te soczyste, dukomorowe jagody, mają dużo drobnych nasionek. Owoce miechunki pomidorowej są jadalne. Miechunka pomidorowa w Ameryce Środkowej cieszy się większą popularnością niż pomidor.
Wartość odżywcza miechunki lepkiej
Miechunka pomidorowa zawiera sporo witaminy C: 7,1 mg w 100 g owoców miechunki. Bogata jest także w kwasy organiczne i cukry. Zawiera sporo wapnia, manezu, fosforu, żelaza, potasu, miedzi, prowitaminy D3 oraz witamin z grupy B.
Miechunka skórzasta jest niskokalorycznym owocem, ponieważ w 90% składa się z wody.
Miechunka lepka jest dobrym źródłem kwercetyny, flawonoidu stosowanego w leczeniu alergii. Kwercetyna wykazuje właściwości przeciwalergiczne i przeciwzapalne, hamuje uwalnianie histaminy.
Miechunka pomidorowa zawiera dużo pektyn, rozpuszczalnego w wodzie błonnika. Pektyny, dzięki właściwościom rozpulchniającym, regulują pracę jelit.
Wartość kulinarna miechunki skórzastej
Owoce miechunki pomidorowej je się na surowo. Ma bardzo soczysty i jędrny miąższ. Inny od galaretowatego pomidora. Smak miąższu miechunki pomidorowej jest słodko-kwaśny, specyficzny. Dodaje się miechunkę skórzastą do sałatek, przetworów, ciepłych dań kuchni krajów Ameryki Środkowej i Południowej. Przede wszystkim miechunka pomidorowa stanowi główny składnik słynnej meksykańskiej Salsa Verde (zielonego sosu) podawanego nieomal do wszystkiego.