Placek makowy - dla wszystkich, którym znudził się tradycyjny makowiec
2021-11-22
łatwy
20 min
4
Placek makowy zamiast makowca? Jak uczynić tradycji zadość i przyrządzić ciasto z maku, gdy znudził nam się tradycyjny makowiec?
Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?
SKŁADNIKI
- Składniki na ciasto:
- 200 g margaryny
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2/5 szklanki cukru
- 1 jajko
- Składniki na nadzienie:
- 1 puszka gotowej masy makowej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 200 g dowolnych bakalii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki na ciasto połącz za pomocą miksera. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij koło o średnicy 30 cm. Ciastem wylep spód i boki tortownicy. Nakłuj widelcem. Wstaw do zamrażarki.
- Jajka ubij na puch z cukrem. Wymieszaj z masą makową i kaszą manną.
- Tak przygotowaną masę wymieszaj z bakaliami i wyłóż na schłodzony spód.
- Pozostałe ciasto rozwałkuj i wytnij z niego foremkami małe gwiazdeczki. Z ciasta możesz również zrobić wałeczki i ułożyć z nich na cieście kratkę.
- Gwiazdki z ciasta ułóż na masie makowej. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40-50 minut w 180 st. C.
Beszamel - Jak zrobić makowiec