Pierogi bezglutenowe na Wigilię
Pierogi bezglutenowe na Wigilię? Czemu nie! Konieczność przejścia na dietę bezglutenową nie oznacza rezygnacji z potraw kuchni polskiej, bo odstawiając produkty pszeniczne także można najeść się do syta. Jak zrobić pierogi bezglutenowe z kapustą i grzybami na Wigilię? Ciasto na pierogi bezglutenowe jest trochę trudniejsze do wyrobienia, lepienia i formowania. Przygotowując je trzeba przestrzegać kilku zasad, by pierogi wyszły ładne, smaczne i cudownie przyrumieniły się podczas odsmażania. Przepis na pierogi z mąk bezglutenowych to także idealne rozwiązanie dla tych, którzy przyzwyczajeni są do szybkiego, odgrzewanego jedzenia.
Polecamy również inne, lżejsze przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z kaszą gryczaną, Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną oraz Razowe pierogi z suszonymi śliwkami.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- mąka ryżowa do podsypywania (można użyć gryczanej)
- 1 łyżka oleju lnianego
- 250 ml wrzątku
- łyżeczka soli
- farsz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę gryczaną wymieszaj z ziemniaczaną, dodaj soli. Aby nie brudzić blatu lub stolnicy, wsyp wszystkie składniki do plastikowej miski.
- Dodawaj powoli wrzątku, mieszając wszystko nożem.
- Gdy wlejesz już cały wrzątek dodaj olej i dokładnie zagnieć ciasto. Powinno mieć gładką konsystencję. Jeśli jest zbyt suche, dolej wody, jeśli zbyt mokre, dodaj mąki gryczanej. Teraz możesz podsypać blat i rozwałkować ciasto.
- Nie przejmuj się, jeśli ciasto się rwie. Podziel je wtedy na kilka mniejszych części.
- Przy pomocy szklanki wykrawaj okrągłe talarki. Nakładaj na nie pół łyżeczki farszu i zlepiaj brzegi ciasta. Aby dokładnie je połączyć, dociskj brzegi widelcem.
- Zagotuj wodę w dużym garnku i wrzucaj po kilka pierogów. Są gotowe gdy wypłyną na wierzch (około 2 minuty).
- Ugotowane pierogi wyłóż się na natłuszczony olejem talerz i spryskaj olejem, żeby się do siebie nie lepiły.
- Po wystudzeniu można zawinąć pierogi w folię spożywczą tak, aby nie dotykały do siebie. W ten sposób przetrzymuje się je w lodówce lub zamrażarce. Po zamrożeniu w tej formie można je również rozmrozić a potem odsmażyć na patelni.