Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT
Slowcooking, czyli sztuka wolnego gotowania wydobywa doskonały smak z takich potraw, jak wołowa sztuka mięsa, fasolka po bretońsku, czy nasz swojski bigos Wszędzie tam, gdzie ze względów kulinarnych niezbędne jest długie gotowanie w niskich temperaturach sprawdza się wolnowar. Jednak dopiero wysokiej jakości, stylowy wolnowar Crock-Pot DuraCeramic, łamie rutynę w gotowaniu umożliwiając przygotowanie smacznych, wartościowych posiłków bez wysiłku.
Spis treści
- Doskonały smak
- Zdrowe jedzenie
- Oszczędność energii
- Niski koszt
- Wiem w czym gotuję
- Charakterystyka techniczna wolnowaru Crock-Pot
Doskonały smak
Wiele potraw potrzebuje czasu, by nabrać smaku. I to dosłownie. Rosół, który jest podstawą kuchni, wręcz musi gotować się powoli. Większość zup na mięsie, a także gulasze z mięs czerwonych i potrawki z roślin strączkowych, ale także amerykańskie pulled pork, indyjskie curry, czy meksykańskie chili con carne powinno się przygotowywać z dużym wyprzedzeniem. Również polski bigos potrzebuje czasu, aby smaki dojrzały i wzajemnie się wymieszały.
Długie gotowanie na wolnym ogniu ma wadę, trudno jest kontrolować temperaturą i nie przypalić potrawy. Można też potrawy dopiekać w piekarniku, ale jest to sposób drogi i energochłonny.
Na szczęście dla nas ponad 40 lat powstał pierwszy garnek do wolnego gotowania fasoli i tak narodziła się marka Crock-Pot, obecny lider produkcji wolnowarów. W wolnowarach Crock-Pot gotuje się potrawy niedrogie, pożywne i smaczne.
Czytaj także przepis na danie gotowane w wolnowarze: Wigilijny groch z kapustą i rybą
Zdrowe jedzenie
Ideą powstania wolnowaru, było założenie, by obiad wstawić rano i cieszyć się jego smakiem późnym popołudniem po powrocie z pracy. Wszystko po to by żyć wolniej w stylu slow-life. Okazuje się jednak, że wolne gotowanie warzyw pozwala zachować więcej witamin i składników mineralnych. Gotowanie w wolnowarze może być również częścią zdrowego stylu życia.
Czytaj także przepis na danie gotowane w wolnowarze: Łosoś gotowany ze szparagami
Oszczędność energii
Wolnowary, choć wydaje się to niemożliwe, są energooszczędne. Zużywają od 75 do 150 watów energii elektrycznej na poziomie grzania LOW i pomiędzy 150 i 210 watów na poziomie HIGH. Zatem nawet całodzienne gotowanie to wydatek dosłownie groszowy.
Niski koszt
Najbardziej opłacalne jest gotowanie większych ilości, powstaje wtedy mniej strat w trakcie przygotowania. Dlatego warto kupić większy wolnowar Crock-Pot i za jednym razem gotować po prostu więcej z przeznaczeniem na dwa dni. Nadwyżki jedzenia można także zamrozić na później.
Niektóre gatunki wartościowych mięs są tanie, ponieważ wymagają dłuższej obróbki cieplnej. Gotowanie w wolnowarze pozwala wykorzystać ten rodzaj wołowiny lub baraniny, na przykład golenie, które wymagają gotowanie przez wiele godzin.
Pojemność naczynia Crock-Pot DuraCeramic wynosi 6 l i jest idealna dla 7 osób. Ale przy mniejszej liczbie sprawdza się, gdy gotujemy na zapas.
W wolnowarach Crock-Pot wbudowany timer po ustalonym czasie przełącza urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury, aby zachować danie gorące i gotowe do spożycia, gdy wszyscy zbiorą się przy stole.
Wiem w czym gotuję
Żyć zdrowo i zgodnie z naturą oznacza także zwracać większa uwagę nie tylko na jakość, skład, ale także kondycję naczyń kuchennych. Okazuje się, że podczas gotowania z naczyń do potrawy mogą przedostawać niepożądane składniki mogące wpływać negatywnie na ludzki organizm.
Amerykańska firma Crock-Pot - lider w produkcji wolnowarów oraz propagator idei wolnego gotowania - w procesie produkcji swoich urządzeń wykorzystuje opatentowaną technologię DuraCeramic. Wolnowary pokrywane są powłoką ceramiczną wolną od zawartych w teflonie kontrowersyjnych substancji PTFE oraz PFOA. W odróżnieniu od innych powłok ceramicznych DuraCeramic charakteryzuje się niespotykaną odpornością na zarysowania oraz ścieranie.
Naczynie Crock-Pot jest odpowiednie do wszystkich rodzajów kuchenek, również indukcyjnych. Wyjmowane naczynie pokryte jest powłoką DuraCeramic. Ta specjalna naturalna powłoka ceramiczna przekazuje ciepło szybciej i wydajniej niż zwykłe powłoki zapobiegające przywieraniu, dzięki czemu pyszne domowe dania można przygotować szybciej.
Naczynie pokryte powłoką DuraCeramic wytrzymuje temperaturę do 400°C. W przypadku urządzeń teflonowych poziom maksymalnej temperatury ustalony jest na 260 °C. Wolnowary Crock-Pot DuraCeramic są termoodporne co oznacza, że zaraz po wyjęciu z lodówki bądź zamrażarki możemy je postawić na kuchence w celu podgrzania potrawy.
Przygotowane w ten sposób posiłki nie przypalają się, ani nie przywierają do powłoki ceramicznej, co przekłada się na łatwość czyszczenia urządzenia po skończonej pracy.
Czytaj także: Wolnowar - dobre praktyki korzystania z wolnowaru
Charakterystyka techniczna wolnowaru Crock-Pot
Pojemność: 6 l
Ilość osób: 7
Moc: poziom LOW 230 W, poziom HIGH 230 W, podtrzymywanie temperatury 230 W
Napięcie: 230 V
Waga: 3,4 kg
Wymiary: 360 x 340 x 240 mm (dł. x gł. x wys.)
Poziomy temperatury: 2
Ustawienie czasu gotowania
Automatyczna funkcja podgrzewania
Funkcja saute
W opakowaniu znajdziemy:
Multifunkcyjne naczynie przystosowane do gotowania na kuchence grzewczej, w piekarniku i przechowywania w lodówce
Podstawa z elementem grzewczym z przewodem zasilający
Pokrywka szklana z możliwością mycia w zmywarce, przechowywania w lodówce i używania w piekarniku
Instrukcja w języku polskim
Książeczka z przepisami