Naleśniki ze szpinakiem i serem feta [QUIZ]
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Wypróbuj przepis na naleśniki ze szpinakiem i serem feta. Szybkie i łatwe do przygotowania naleśniki z nadzieniem szpinakowym będą lekkim, a przy tym treściwym daniem na obiad lub kolację. Oto sposób przygotowania.
Polecamy także: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie
SKŁADNIKI
- 1/2 kg szpinaku, najlepiej świeżego
- szklanka mleka
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 200 gramów sera feta
- 120 gramów mąki
- 30 mililitrów oleju
- 150 gram pomidorów typu sherry
- 3 sztuki szalotki
- 3 ząbki czosnku
- Sól
- Ostra sproszkowana papryka
- Olej lub inny tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aby przygotować naleśniki z nadzieniem szpinakowym, musisz najpierw przygotować ciasto. W tym celu wymieszaj za pomocą miksera mleko z mąką, jajkami, żółtkami, olejem i szczyptą soli.
- Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
- Na drugiej patelni przygotuj nadzienie. Poszatkuj cebulki i czosnek i podsmaż. Po chwili dodaj umyty i osuszony szpinak a następnie pokrojone w ćwiartki pomidorki. Dodaj sól i duś do momentu, gdy wszystkie składniki się połączą. Jeśli na patelni zostało jeszcze trochę płynu, to go odlej. Poczekaj aż nadzienie ostygnie.
- Ser feta pokrój na kawałki i wymieszaj z nadzieniem. Dopraw ostrą papryką.
- Naleśniki nadziej masą i zwiń w rulon. Tak przygotowane podgrzej w piekarniku lub na patelni.
- Naleśniki można podać z sosem pomidorowym.