Naleśniki z tuńczykiem
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Jak zrobić smaczne nadzienie z tuńczykiem do naleśników? Podajemy przepis na naleśniki z farszem na bazie śmietanki z tuńczykiem, jajkami i kaparami.
SKŁADNIKI
- 10 naleśników
- Farsz:
- 30 dag tuńczyka z puszki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 duża cebula
- 5 dag masła
- 1 łyżka mąki
- 150 ml mleka
- 150 ml śmietanki
- 5 dag kaparów
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 7,5 dag startego sera żółtego do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Usmażyć naleśniki i trzymać w cieple.
- Tuńczyka osączyć z zalewy na sicie i podzielić na małe kawałki.
- Ugotowane na twardo jajka posiekać. Cebulę obrać, opłukać i pokroić na cienkie plasterki.
- Przygotować farsz: w garnku rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać mąkę i wymieszać na gładką masę. Wlać zimne mleko i śmietankę. Gotować na małym ogniu. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia. Dodać tuńczyka, kapary, cebulę i jajka. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Farszem posmarować naleśniki, zwijać w rulony i układać w posmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania.
- Posypać tartym serem i piec w nagrzanym piekarniku 10 minut do rozpuszczenia sera. Podawać z zieloną sałatą, przybrane plasterkami cytryny i listkami selera.