Naleśniki "ruskie": przepis na naleśniki z farszem "ruskim" z ziemniakami i twarogiem
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Naleśniki z nadzieniem „ruskim” przygotowanym z ziemniaków i twarogu z dodatkiem wędzonego boczku to pyszne danie obiadowe. Naleśniki po „rusku” świetnie nadają się na kolację. Można je przygotować wcześniej i odsmażyć przed podaniem. Naleśniki „ruskie” są tanie i proste, ale przede wszystkim bardzo smaczne.
Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie
SKŁADNIKI
- Na ciasto naleśnikowe:
- 250 g mąki pszennej
- 120 ml mleka
- 120 ml wody
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- Na farsz "ruski":
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g mielonego białego sera
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszać jajko z mąką i solą, stopniowo dodawać mleko i wodę, cały czas mieszając. Na koniec dodać stopione masło.
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni przez około 1 minutę z każdej strony.
- Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rozgrzanej patelni. Boczek przełożyć do miski.
- Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną cebulę do zeszklenia. Cebulę przełożyć do miski.
- Do miski dodać przepuszczone przez praskę ziemniaki i ser. Posolić i popieprzyć do smaku. Dobrze wymieszać.
- Farsz nakładać na naleśniki. Naleśniki zawijać w zgrabne paczuszki.
- Przed podaniem przysmażyć na maśle.