Krokiety z mięsem i ryżem: przepis na naleśniki z mięsem mielonym
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Krokiety z naleśników nadzianych mielonym mięsem z ryżem doskonale pasują do barszczu czerwonego lub rosołu. Mięso można przygotować sobie wcześniej gotując go w rosole. Proste i smaczne danie, które lubią wszyscy.
Polecamy także: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie
SKŁADNIKI
- 15 naleśników przygotowanych wg przepisu na naleśniki idealne
- oraz na farsz
- 200 g suchego ryżu
- 1 cebula
- 500 g łopatki wieprzowej
- 300 g pieczarek
- 1 garść rukoli
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Naleśniki usmażyć według przepisu na naleśniki idealne.
- Mięso pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Posolić i gotować do miękkości, potem wyjąć łyżką cedzakową do miseczki i zmielić w maszynce do mięsa na grubym sitku.
- Ryż ugotować.
- Na patelnię wlać kilka łyżek oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone także w kostkę pieczarki i usmażyć.
- Ugotowany ryż przełożyć do miski, dodać zmielone mięso i podsmażone składniki oraz posiekaną rukolę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gdyby farsz okazał się za suchy można dolać trochę wywaru z mięsa.
- Gotowy farsz rozdzielić na każdy naleśnik, zawijać w krokiety.
- Smażyć na oleju na zloty kolor z obu stron i podawać na gorąco.