Buraczkowe naleśniki z serem i rukolą: oryginalny przepis [GALERIA]
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Naleśniki z dodatkiem buraków mają intrygujący kolor i ciekawy smak. Polecamy nasz przepis na buraczkowe naleśniki miłośnikom wytrawnej wersji tej potrawy.
Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie
SKŁADNIKI
- ciasto:
- średni burak
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- farsz:
- 400 g białego sera
- 400 g rukoli
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto: burak obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach wprost do rondelka. Wlać szklankę mleka, wymieszać, gotować na małym ogniu 10 minut (od chwili, gdy masa zacznie wrzeć).
- Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać. Gdy masło całkowicie się rozpuści, dodać drugą szklankę mleka.
- Całość przelać do miski i dodać mąkę, jajka i szczyptę soli. Buraczkowe ciasto zmiksować przy użyciu blendera na gładką masę.
- Nagrzać patelnię, wylewać na nią porcje ciasta (tylko tyle, by masa przykryła powierzchnię patelni). Po usmażeniu pierwszego naleśnika, zmniejszyć ogień i smażyć kolejne naleśniki po minucie z każdej strony.
- Farsz: opłukać i osuszyć listki rukoli. Ser rozgnieść ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z koperkiem.
- Na usmażonych naleśnikach rozsmarować ser, rozłożyć warstwę rukoli i zwijać naleśniki w rulony.