Pieczone kotlety mielone z kapustą - przepis babci Krysi
2022-05-20

łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Przepis na babcine kotlety mielone razem z kapustą pochodzi z czasów, kiedy samodzielnie mieliło się mięso na kotlety. Oczywiście można użyć gotowego mięsa mielonego, wtedy wystarczy dokładnie wymieszać posiekaną kapustę i cebulę z mięsem. Takie pieczone kotlety mielone są znacznie mniej kaloryczne od smażonych.
SKŁADNIKI
- 500 g cielęciny lub wołowiny bez kości
- 250 g białej kapusty
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajo
- sól i pieprz
- olej do zapiekania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę cienko poszatkować, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Dokładnie odcedzić.
- Mięso zemleć z cebulą (obraną i pokrojoną) w maszynce, dodać kapustę, posiekaną natkę i jajo. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.
- Z masy formować kotlety. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 160
o C. - Podawać z ziemniakami i surówką lub warzywami na parze.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH