Mazurek kajmakowy z bakaliami - przepis babci Krysi [tradycyjny] + GALERIA ZDJĘĆ

2021-03-29
Krystyna Sułek
Mazurek kajmakowy z bakaliami - przepis babci Krysi [tradycyjny]
Autor: Shutterstock Mazurek kajmakowy z bakaliami - przepis babci Krysi - tradycyjny i nieco pracochłonny, ale doskonały w smaku. 
łatwy
100 min
4

Udostępniam przepis mojej babci Krysi, która robiła mazurki w sposób tradycyjny. Długo gotowała mleko z cukrem aby uzyskać kajmak. Jaja parzyła przed dodaniem do ciasta. Nikt nie wymaga, abyśmy dziś robili dokładnie tak samo. Możemy przecież użyć mleka skondensowanego lub gotowej masy kajmakowej. Ale najpierw poznamy smak tradycji. Sprawdź jak kiedyś robiło się mazurka!

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 300 g bakalii
  • 200 g konfitury morelowej
  •  
  • Polewa:
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 70 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g migdałów
  • 30 g bułki tartej
  • sok z 1/2 cytryny
  •  
  • Kajmak waniliowy:
  • 1/2 l mleka
  • 400 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1/2 laski wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka ugotować na sitku nad gorącą wodą. Ostudzić.
  • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane zimne masło i cukier puder. Wyrabiać długim nożem. Dodać utarte żółtka, szybko wyrobić rękami. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Odłożyć niewielki kawałek schłodzonego ciasta. Resztę rozwałkować na kształt prostokąta. Nawinąć na wałek i przełożyć do formy, tak żeby przykryło dno. Okroić nadmiar.
  • Z odłożonego ciasta i okrawków ulepić wałeczki o długości boków formy. Boki rozłożonego na dnie formy ciasta posmarować białkiem i przykleić wałeczki. Zrobić na nich nożem ozdobny wzorek. Nakłuć ciasto na dnie formy, żeby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia, i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 20 minut.
  • Przygotować polewę. Żółtko i jajko roztrzepać. Miksując dodawać cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny, roztopione i ostudzone masło, zmielone migdały i bułkę tartą, aż się wszystko połączy.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika, nałożyć konfiturę, pokrojone i namoczone, np. w alkoholu, bakalie. Zalać polewą. Piec w rozgrzanym do 180 st. piekarniku ok. 15 minut.
  • Zrobić kajmak. Cukier rozpuścić w podgrzanym mleku. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, zeskrobać z niej miąższ i dodać do mleka. Mieszać mleko na ogniu, aż zgęstnieje – co może potrwać 30–40 minut. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając dodać masło, aż się rozpuści. Gotowy kajmak przelać na mazurek.
  • Ozdobić wiórkami kokosowymi i suszonymi lub kandyzowanymi owocami
Krystyna Sułek