Spis treści
Malina i jej właściwości
Owoce malin są doskonałym środkiem napotnym i rozgrzewającym, używanym w chorobach bakteryjnych i wirusowych z podwyższoną temperaturą. Liście mają działanie ściągające i przeciwzapalne, leczą łagodne biegunki, nieżyty żołądka i jelit. Zewnętrznie odwary stosujemy do płukania gardła. Korzystne jest łączenie malin z kwiatem czarnego bzu, zielem fiołka i owocami róży
Malina właściwa: kiedy zbiory?
Liście (bez ogonków) zrywamy wiosną i latem z pędów, które wyrosły w danym roku. Suszymy je w suszarniach naturalnych w cieniu i przewiewie. Dojrzałe i suche owoce zbieramy w lipcu. Suszymy początkowo w temperaturze ok. 30 st. C, a potem dosuszamy przy ok. 50 st. C. Zarówno liście, jak i owoce przechowujemy w szczelnie zamykanych pudełkach.
Zastosowanie maliny - domowe SOS
W apteczce: napary, soki, odwary.
Napar: 2 łyżki suszonych owoców zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody i parzymy pod przykryciem 15 minut, przecedzamy. Do naparu można dodać miodu. Pijemy 2-3 razy dziennie.
Napar z liści: 2 łyżki suszonych liści zalewamy szklanką wrzątku i parzymy 15 minut pod przykryciem, po odcedzeniu pijemy 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki.
Odwar: 2 łyżki suszonych liści zalewamy szklanką wody i gotujemy 10 minut. Przecedzony pijemy przy biegunkach lub płuczemy nim gardło.
W kuchni: soki, syropy, desery, ciasta, herbatki ziołowe.
Jeśli chcesz się dowiedzieć o właściwościach i zastosowaniu polarnej maliny moroszki, zajrzyj tutaj: Malina moroszka, czyli moc nordyckiej maliny
