Makowiec: przepis Ewy Wachowicz na makowiec w cieście krucho-drożdżowym
2021-11-22
średni
110 min
4
Przepis na makowiec z programu „Ewa gotuje″ koniecznie wypróbuj na święta. Ewa Wachowicz poleca makowiec w cieście krucho-drożdżowym, z bakaliami i miodem, z wierzchu polany lukrem. Przepis tradycyjny, ale właśnie taki makowiec chyba wszyscy lubimy najbardziej! Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 400 g mąki
- 250 g masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 białko jaja
- 7 dag drożdży
- 1 szklanka śmietany 12%
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 500 g maku
- 1 l mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka marmolady
- 1 łyżka bułki tartej
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżki miodu pitnego
- 100 g migdałów
- 100 g rodzynek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszaj z ciepłym masłem.
- Pokrusz drożdże i dodaj do nich cukier. Dolej śmietanę i całość delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę i masło. Połącz wszystkie składniki. Dodaj jedno jajko oraz dwa żółtka i wymieszaj.
- Kiedy ciasto jest już gotowe, przygotuj masę makową. Mak zalej gorącym mlekiem i odstaw na ok. pół godziny. Po upływie tego czasu przecedź mak i przepuść dwa razy przez maszynkę.
- 2 dag drożdży rozetrzyj z cukrem i dodaj mak. Do składników dodaj także bakalie, mleko oraz mąkę ziemniaczaną.
- Dodaj jako oraz bułkę tartą. Gdy otrzymasz jednolitą masę dołóż także miód oraz cukier puder. Wszystko delikatnie wymieszaj.
- Gdy ciasto wyrośnie, wyrób je, aż zacznie odchodzić od stolnicy. Podziel na dwie części i rozwałkuj. Posmaruj białkiem, nałóż masę makową i równomiernie rozsmaruj. Zwiń makowce. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C przez 50 minut. Po upieczeniu polukruj lub posyp cukrem pudrem.
Beszamel - Jak zrobić makowiec