Tagliatelle z wątróbką i grzybami: oryginalny przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Tagliatelle podane z sycącym sosem z leśnych grzybów i drobiowej wątróbki to może być prawdziwy hit. Wypróbuj nasz oryginalny przepis!
SKŁADNIKI
- 40 dag makaronu tagliatelle
- 4 łyżki oliwy
- 40 dag świeżych grzybów
- 10 dag drobiowych wątróbek
- 10 dag boczku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki białego wina
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby po oczyszczeniu kroimy w plasterki. Boczek kroimy w kostkę, a cebulę w plasterki.
- Wątróbki myjemy i dzielimy na ćwiartki.
- Na dużej patelni rozpuszczamy masło i 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojony boczek, cebulę i zmiażdżony czosnek.
- Gdy cebula zacznie się złocić, dodajemy grzyby, a gdy te puszczą sok, wsypujemy na patelnię kurze wątróbki.
- Smażymy wszystko razem do lekkiego zrumienienia, po czym dolewamy wino i dusimy na średnim ogniu jeszcze ok. 10 minut.
- Dolewamy połowę porcji śmietanki lub jogurtu, doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć.
- W tym czasie w dużej ilości osolonego wrzątku gotujemy makaron tagliatelle al dente (tak, by pozostał lekko twardy) i odcedzamy na sicie.
- Makaron dorzucamy do grzybów, dodajemy resztę śmietany, delikatnie mieszamy potrawę i od razu podajemy na stół.