Spaghetti z żurawinowym sosem bolognese

2021-03-29
materiały prasowe Made in PR
Spaghetti z żurawinowym sosem bolognese
Autor: materiały prasowe Made in PR Dodatek żurawiny do tradycyjnego sosu bolognese zmienia jego smak na bardziej intrygujący
łatwy
35 min
4

Spaghetti bolognese z żurawiną, to nieco zmodyfikowany przepis na tradycyjne spaghetti z sosem bolońskim. Warto spróbować!

 

Wskazówka: W okresie od września do stycznia, zamiast suszonych, można dodać świeżą żurawinę.

SKŁADNIKI

  • 500 g spaghetti;
  • 400 g mielonej wołowiny;
  • pęczek tymianku;
  • 100 g suszonej żurawiny;
  • 1 cebula;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka stołowa oleju;
  • 6 łyżek stołowych keczupu;
  • 100 ml bulionu warzywnego;
  • sól, pieprz.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotować wodę na spaghetti.
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni olej i usmażyć wołowinę. Dodać cebulę,  czosnek i tymianek. Dusić przez kilka minut. Następnie dodać bulion, keczup i żurawinę. Dusić, przez cały czas mieszając.
  • Do gotującej się wody włożyć spaghetti, posolić i ugotować makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Sos z mięsem doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem i podawać.
materiały prasowe Made in PR