Makaron z łososiem i szpinakiem: przepis na szybki obiad

Makaron z łososiem i szpinakiem: przepis na szybki obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaron z łososiem i szpinakiem to pyszne i odżywcze danie na szybko

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z łososiem i szpinakiem to doskonały przepis na szybki i pożywny obiad. To danie zadowoli wszystkich wielbicieli makaronów i szpinaku, ale przede wszystkim łososia. Jest smaczne i zdrowe, a do tego łatwe w przygotowaniu - wypróbuj, a nie będziesz żałować!

Składniki

  • 400 g szpinaku mrożonego lub tyle samo świeżego typu baby

  • 3 ząbki czosnku

  • 300 g łososia świeżego

  • 1/2 opakowania makaronu typu rurki

  • masło

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól, pieprz do smaku

  • starty parmezan

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szpinak rozmrozić, jeśli używacie mrożonego. Następnie dusić pod przykryciem na maśle.

  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  • Dodać pokrojonego w grubą kostkę łososia. Przykryć pokrywką i dusić 8 minut.

  • Makaron ugotować al dente (czyli na półtwardo). 

  • Makaron dokładnie wymieszać z przygotowanym wcześniej szpinakiem z łososiem. Niedogotowany makaron wchłonie część sosu, dzięki czemu nabierze smaku.

  • Podawać póki ciepłe, posypane tartym parmezanem. 

Ocena: 5