Jak zrobić spaghetti bez mięsa? Przepis na wegetariański makaron

2021-03-29
jak-zrobic-spaghetti-bez-miesa-przepis-dla-jaroszy.jpg
Autor: photos.com Spaghetti dla wegetarian.
łatwy
30 min
4

Spaghetti bez mięsa według naszego przepisu to danie łatwe, smaczne i idealnie nadające się na ciepłą kolację. Zasmakuje nie tylko wegetarianom. Sprawdź, jak je przygotować.

Sos, aby się przegryzł potrzebuje czasu, więc dobrze jest przygotować go wcześniej i zamrozić.

SKŁADNIKI

  • marchew
  • seler naciowy
  • niewielka biała cebula
  • 20 dag tofu
  • łyżka margaryny lub oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • ½ szklanki niesłodzonego mleczka sojowego
  • pomidory z puszki (80 dag) razem z sokiem
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 35 dag makaronu sezamowego
  • tarty parmezan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę, selera i cebulę pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj – ale nie na gładką masę, powinny być widoczne kawałeczki warzyw.
  • Pokrusz drobno tofu.
  • Na patelni rozpuść margarynę albo podgrzej oliwę. Dodaj rozdrobnione warzywa i wsyp ¼ łyżeczki soli. Gotuj całość 3-4 minuty, aż warzywa zmiękną. Wymieszaj z pokruszonym tofu.
  • Dodaj białe wino i gotuj do chwili, aż płyn wyparuje – do 2 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
  • Dolej mleczko sojowe i gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  • Dodaj rozdrobnione pomidory, przecier pomidorowy, gałkę muszkatołową oraz resztę soli.
  • Gotuj bez przykrycia, aż sos zgęstnieje (ok. 20 minut), regularnie mieszając, aby przyspieszyć odparowywanie płynu.
  • Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Odcedź, rozłóż na talerze, polej gorącym sosem, posyp parmezanem.