Tyndalizacja, czyli wielokrotna pasteryzacja żywności: na czym polega?

2021-11-18 12:44

Tyndalizacja to jedna z metod konserwowania żywności. Stosowana jest na przykład podczas przygotowywania przetworów na zimę. Sprawdź, co warto wiedzieć o tyndalizacji i jak ją przeprowadzić krok po kroku.

Tyndalizacja
Autor: Shutterstock Tyndalizacja to najskuteczniejszy sposób na pozbycie się bakterii z przetworów

Spis treści

  1. Tyndalizacja krok po kroku
  2. Zalety tyndalizacji

Tyndalizacja to metoda konserwacji żywności polegająca na trzykrotnej pasteryzacji (co 24 godziny).

Tyndalizacja krok po kroku

  • KROK 1: Ostatnim etapem przygotowania np. dżemu jest przełożenie gorącej masy owocowej do wyparzonych słoików i szczelne zakręcenie. Proces tyndalizacji rozpoczniemy, gotując słoiki przez 45 minut (czyli pasteryzując). Jeszcze gorące wyjmujemy z wody, osuszamy i odstawiamy na 24 godziny. Pierwsze gotowanie zabija większość bakterii, które powodują psucie się żywności.
  • KROK 2: Po upływie tego czasu słoiki gotujemy ponownie przez 45 minut. Zadaniem drugiej pasteryzacji jest zabicie bakterii, które przeżyły pierwszy proces.
  • KROK 3: Następnego dnia jeszcze raz gotujemy słoiki (tym razem krócej - wystarczy już tylko 30 minut). Ten etap kończy tyndalizację - zniszczone zostały także przetrwalnikowe formy bakterii, a zawekowana żywność jest już praktycznie sterylna.

Zalety tyndalizacji

Tyndalizacja w pełni niszczy bakterie w żywności. Ponadto maksymalnie przedłuża okres przydatności do spożycia (nawet do kilku lat) przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych potrawy.

Metody pasteryzacji przetworów