Kopytka z bobu z serem i bazylią

Kopytka z bobu z serem i bazylią

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kopytka z bobu z serem i bazylią

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kopytka z bobu z serem ricotta i bazylią to szybkie i nieskomplikowane danie na letni lunch lub kolację. Nie wymaga wiele pracy, a efekt niesamowity. Warto spróbować. 

Składniki

  • 35 dag ugotowanego bobu

  • ok. 10-15 dag mąki pszennej

  • 1 jajo

  • sól i pieprz

  • opakowanie sera ricotta

  • bazylia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bób gotować w osolonej wodzie około 40 minut tak by był miękki.

  • Po wystudzeniu obrać i zmielić. Dodać jajko i doprawić. Dodać mąkę i wyrobić ciasto jak na kopytka.

  • Z ciasta uformować wałeczki i pokroić po skosie. Gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia na powierzchnię.

  • Podawać z roztopionym masłem i serkiem ricottą wymieszanym z pieprzem i bazylią.

  •