Kluski szare: przepis na śląskie kluski z surowych ziemniaków
2021-11-08
łatwy
40 min
4
Szare kluski, zwane też przecierakami lub żelaziakami (od sinego koloru, który zawdzięczają ziemniakom) przygotowuje się z tartych surowych ziemniaków. W trakcie ucierania ziemniaki utleniają się i ciemnieją. Stąd ich szary kolor. Szare kluski są tradycyjnym daniem na Śląsku, w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Odcisnąć sok, dodać mąkę, jajka i szczyptę soli, wymieszać (jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypać więcej mąki).
- W garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek kłaść łyżką porcje ciasta. Kluski gotować 5-10 minut (w zależności od wielkości) po wypłynięciu na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Jako samodzielne danie kluski szare podawane są zawsze z okrasą ze skwarków i zrumienionej cebuli. Na Kujawach często posypane są dodatkowo białym pokruszonym twarogiem. Szare kluski to wyśmienity dodatek do ciemnych mięs duszonych w zawiesistym sosie. Świetnie też smakują z zasmażaną kiszoną kapustą. W wielu regionach stanowią też tradycyjny dodatek do czerniny.