Kasza jaglana: przepis na koktajl malinowy z kaszą na zimowe drugie śniadanie
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Kasza jaglana - przepis na koktajl malinowy z dodatkiem kaszy możecie wykorzystać przygotowując pożywne drugie śniadanie. Kasza jaglana na obiad i kolację to kulinarny banał! Spróbujcie czegoś nowego! Na drugie śniadanie możecie przygotować koktajl malinowy z kaszą jaglaną i migdałami. Przepis pochodzi z książki ,,Zielenina na talerzu" Magdaleny Cielengi-Wiaterek (wydawnictwo Druga Strona, Warszawa 2015).
Deser malinowy na bazie jogurtu
Koktajl malinowo-owsiany [pomysł na lekkie, letnie śniadanie]
Mrożony jogurt malinowy z miodem i płatkami migdałowymi
Płatki owsiane z jogurtem, orzechami i malinami
SKŁADNIKI
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (2 łyżki przed ugotowaniem)
- szklanka mleka roślinnego
- 2 szklanki malin
- 2 łyżki migdałów, najlepiej ekologicznych w skórkach
- 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
- łyżka siemienia lnianego
- łyżka niełuskanego sezamu
- łyżka pestek słonecznika
- łyżka pestek dyni
- łyżka dowolnych orzechów (objętość bez łupinek)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeżeli mamy migdały ze skórką, zalewamy je na kilka minut wrzątkiem i obieramy.
- Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl.
- Rozlewamy do szklanek, pijemy natychmiast lub schłodzony.
- Przygotowujemy posypkę. Siemię lniane, sezam, pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy mielimy w młynku do kawy.