Afrykańska zupa orzechowa

2021-03-29
Afrykańska zupa orzechowa
Autor: Shutterstock Afrykańska zupa orzechowa z teffu  -  mało znanym u nas pseudozbożem
łatwy
45 min
4

Afrykańska zupa orzechowa z teffu  -  mało znanym u nas pseudozbożem, zwanym też miłką abisyńską (lub trawą abisyńską), które wywodzi się z Afryki. Stanowi podstawę diety etiopskich maratończyków.

SKŁADNIKI

  • szklanka teffu, najlepiej brązowego
  • 1/2 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 4 czubate łyżki masła orzechowego
  • po łyżeczce mielonej kolendry, pieprzu cayenne, ziela angielskiego i kuminu
  • garść liści kolendry
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewki i pietruszki pokrój na plastry, pomidory w kostkę.
  • W dużym garnku podgrzej olej, wrzuć przyprawy i smaż około minuty.
  • Dodaj teff i soczewicę, dobrze wymieszaj i podgrzewaj przez 3 minuty.
  • Wlej bulion i gotuj przez 15–20 minut na małym ogniu.
  • Dodaj marchew i pietruszkę, gotuj jeszcze przez 10 minut.
  • Gdy warzywa zmiękną, dodaj pomidory i masło orzechowe, podgrzewaj przez 5 minut.
  • Dopraw solą, pieprzem i posyp listkami kolendry.
  • Przepis pochodzi z książki „Kasze, płatki, otręby”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie:www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperLife, Biuro Obsługi Klienta: tel. 22 59 05 555 (w godzinach 9.00–17.00).