Bruschetta z pomidorem i mozarellą - dobry przepis na bruchettę

Bruschetta z pomidorem i mozarellą - dobry przepis na bruchettę
Autor: photos.com Bruschetta to doskonały pomysł na szybką przekąskę - warto jednak użyć do jej przygotowania dojrzałych pomidorów
łatwy
20 min
4

Bruschetta to ciepła kanapka ze świeżymi, posiekanymi pomidorami i mozzarellą. Najlepsza mozzarella to świeża di bufala campana, zrobiona z mleka czarnych bawołów domowych z rogami w kształcie półksiężyców. Możemy jednak skusić się także na zwykłą, zrobioną z mleka krowiego. Wybierzmy też smaczne dojrzałe pomidory.

SKŁADNIKI

  • 4-6 kromek ciabatty
  • 4 dorodne pomidory
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 2-3 kule sera mozzarella
  • 4 ząbki czosnku
  • garść liści bazylii,
  • sól, pieprz,
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Natnij skórkę na pomidorach i zanurz je na moment we wrzątku, wyjmij i obierz ze skórki.
  • Kromki ciabatty podpiecz na grillu lub w opiekaczu z obu stron. Gorące grzanki natrzyj rozdrobnionym ząbkiem czosnku i polej oliwą.
  • Na wierzchu połóż pokrojone pomidory, mozzarellę w grubych plasterkach, udekoruj liśćmi bazylii.
  • Możesz także pokroić pomidory w kosteczkę, wymieszać je z rozdrobnionymi ząbkami czosnku i porwanymi liśćmi bazylii.
  • Bruschettę z tak przygotowanymi pomidorami można podawać z szynką parmeńską lub anchois.
Magda Kazimierczuk
więcej