Czemu chrzan gorzknieje? Sekret idealnego sosu chrzanowego na ciepło [WIDEO]
Sos chrzanowy na ciepło to staropolska tradycja. Podaje się go do wołowiny, wieprzowiny, ryb i jaj. Co zrobić, aby sos chrzanowy nie gorzkniał? Jaki chrzan nadaje się do sosu chrzanowego? Polecamy także: Sos chrzanowy na zimno oraz Sos chrzanowy z jajkami
Spis treści
Sekret idealnego sosu
Chrzan gorzknieje wskutek gotowania. Dlatego sosów po dodaniu chrzanu nie należy już gotować.
Przepis na sos chrzanowy
W szklance wywaru warzywnego lub drobiowego należy rozprowadzi 1 łyżkę mąki. Mieszaninę zagotować, zdjąć z ognia i dodać 3-4 łyżki tartego chrzanu (z octem lub kwaskiem cytrynowym). Doprawić do smaku solą i cukrem. Na koniec dodać pół szklanki śmietany 18% tłuszczu. Dobrze zamieszać i podawać.
Przepis na sos chrzanowy na zasmażce
W rondelku lub na patelni stopić 1 łyżkę masła, dodać 1 łyżkę mąki, zasmażyć, rozprowadzić 1 szklanką rosołu lub wywaru warzywnego, zagotować, zdjąć z ognia. Do sosu dodać pół szklanki śmietany i 3-4 łyżki chrzanu ze słoika. Energicznie zamieszać i gotowe.