Co zawiera sklepowa bułka tarta?
Bułka tarta, przygotowana tradycyjnie, czyli z suchej bułki, powinna zawierać takie same składniki, z których owa bułka została upieczona (w zależności od przepisu): mąka, drożdże, sól, jajka, woda lub mleko. Rodzaj mąki i ewentualnie dodatków wpływa na smak i teksturę bułki tartej. Okazuje się jednak często, że sprzedawana nam bułka tarta zawiera niewiele bułki tartej. Ma natomiast w składzie bardzo dużo przemysłowych „ulepszaczy”, które czynią z tego prostego produktu bardzo niezdrowy, a popularny dodatek do posiłków.
Otóż jak zbadali eksperci, kupna bułka tarta zawiera (co zresztą można wyczytać na etykietach, a rzadko kto to robi): stabilizatory (węglan wapnia), emulgatory, E472 – przedłużające trwałość produktu, cukier, tłuszcze roślinne, kwas askorbinowy. A to wszystko po to, by obniżyć koszty produkcji „bułki tartej”, poprawić jej wygląd i przedłużyć trwałość.
Jak zrobić bułkę tartą?
Dlatego najlepiej zrobić bułkę tartą w domu. Należy to robić z bułek pszennych, grahamek lub chleba – pieczywo powinno pochodzić z piekarni, które do ich wypieku stosuje tradycyjne receptury. Pamiętajmy, że pieczywo z supermarketów często również jest pieczone z dodatkiem ulepszaczy, a więc i bułka tarta będzie nimi „skażona”. Bułkę tartą najlepiej robić z pieczywa czerstwego (gdy zbieramy resztki bułek, nie wolno ich przechowywać w zamknięciu, muszą leżeć „na wolnym powietrzu”). Przed starciem pieczywa, trzeba je dosuszyć w piekarniku, najlepiej w temp. do 100 st., gdy temperatura będzie wyższa, bułka zacznie nabierać ciemnej barwy). Najlepszą teksturę bułki tartej otrzymujemy dzięki tarce, bo miksery mielą ją niemal na pył. Bułkę ścieramy do miski, a potem przesiewamy ją przez metalowe sito (z większymi otworami), żeby oddzielić większe kawałki bułki, które ukruszyły się podczas ścierania. Bułkę tartą przechowujemy w zamkniętych pojemnikach, ale nie mogą one być zbyt szczelne, by utrzymać naturalny przepływ wilgoci. Zbyt szczelne zamknięcie zatrzyma wilgoć we wnętrzu pojemnika i bułka może zapleśnieć lub stracić swoje walory użytkowe.