Dietetyczny omlet gotowany w woreczku strunowym: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Robiliście już dietetyczny omlet z woreczka? Jeśli nie, koniecznie spróbujcie. Omlet gotowany w woreczku strunowym (lub innej torebce, dobrze zamkniętej) jest pyszny i bardzo prosty. Ugotowany w woreczku omlet z dodatkami to pyszne śniadanie lub bezmięsny obiad. Można go także wystudzić, pokroić w plastry i zabrać do pracy lub włożyć między dwie pajdy chleba posmarowane majonezem. Omlet bez dodatków jest daniem dietetycznym, ponieważ przygotowany jest bez dodatku tłuszczu.
SKŁADNIKI
- 6 jaj
- 1 łyżka gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli lub szczypiorku
- 1 łyżka pokrojonej w kostkę papryki czerwonej i żółtej
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka żółtego sera tartego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do woreczka strunowego wsypać pokrojoną w kosteczkę szynkę, cebulę, paprykę czerwoną i żółtą oraz kukurydzę i starty na tarce ser.
- Dodać rozkłócone jajka i przyprawić solą oraz pieprzem. Zamknąć woreczek i potrząsać nim, aż się wszystko wymiesza.
- Woreczek wrzucić na wrzątek i gotować pod przykryciem przez około 25 minut na wolnym ogniu. Gdy się zetnie i nabierze kształtu po 5 minutach jest gotowy również w środku.