Omlet francuski - jak go zrobić - praktyczne porady
Klasyczny omlet francuski, który możesz wzbogacić swoimi ulubionymi dodatkami to znakomite dania śniadaniowe, ale też kolacyjne. Świetnie smakuje z żółtym serem czy oliwkami, a także z pomidorami lub fetą. Możliwości jest mnóstwo. Ważne, aby nie przesadzić z liczbą dodatków, bo to jednak jajka powinny grać tutaj główną rolę.
Spis treści
Omlet francuski - co warto wiedzieć o jego przygotowywaniu?
Przygotowując omlet możesz dodawać do niego zimną wodę w proporcji łyżka wody na jajko. Nie zastępuj jednak wody mlekiem, bo omlet będzie zbyt twardy.
Omlet francuski rób najwyżej z czterech jajek. To wystarcza na dwie porcje. Gdy potrzebujesz ich więcej, usmaż kilka oddzielnych omletów.
Ubijaj całe jajka. Wtłaczasz wtedy do nich powietrze. Nie powinno się jednak z tym przesadzać, bo osiągnie się przeciwny efekt - jajka za długo ubijane staną się wodniste
Omlety francuskie najlepiej udają się na dużych patelniach, niezbyt głębokich. Jeśli masa jajeczna rozłoży się na patelni nierównomiernie, nie próbuj jej mieszać, bo przywrze do dna. Możesz tylko próbować ją wyrównać, energicznie potrząsając patelnią.
Z czym podawać omlet naturalny?
Omlet francuski można serwować z dodatkami wytrawnymi lub słodkimi. Doskonale smakuje ze szpinakiem, obsmażonymi grzybami, szynką, szparagami, a także serem. Pyszny jest też podany z miodem, konfiturą, dżemem (szczególnie tym domowej roboty), owocami, syropem klonowym. Lubią się z nim także zioła.