Frittata z wątróbką - sprytny sposób na podroby

2021-03-29
Frittata z wątróbką
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Frittata z wątróbką to sprytny sposób na zdrowych i tanich podrobów. W daniu rodem z kuchni włoskiej nic się zmarnuje, a wątróbkę warto jeść częściej. 

SKŁADNIKI

  • 200 g wątróbek drobiowych
  • marchewka
  • cebula
  • 4 dymki
  • 3 jajka
  • tarty żółty ser
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbki oczyścić, umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju.
  • Na patelnię dołożyć wątróbki i smażyć ok. 10 min. Zdjąć z patelni, ostudzić i pokroić w kostkę.
  • Marchewkę umyć, obrać, ugotować i pokroić w kostkę, a dymkę drobno posiekać.
  • Jajka rozkłócić w misce, przyprawić solą i pieprzem, dodać do nich wątróbkę, podsmażoną cebulę, dymkę, ser i marchew.
  • Dużą patelnie rozgrzać z łyżką oleju, wylać masę, przykryć i zostawić na niewielkim ogniu ok. 5 min.
  • Gdy jajka się zetną z wierzchu zdjąć z patelni.