Jajko po wiedeńsku - jak ugotować idealne jajka w szklance?

Jajko po wiedeńsku - jak ugotować idealne jajka w szklance?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jajko po wiedeńsku gotuje się w kąpieli wodnej.

Jajka na miękko wyjdą Ci za każdym razem, jeśli zastosujesz sekretny przepis wiedeńskich mistrzów kulinarnych. Jak ugotować pyszne jajka po wiedeńsku? W szklance lub słoiku.

Pomysły na pyszne jajka:

Sprawdzone sposoby na jajko w koszulce

Cloud egg - jajko na chmurce: czym jest? Jak je przygotować?

Jajka po benedyktyńsku: przepis na luksusowe śniadanie

Śniadanie mistrzów

Według najnowszych badań brytyjskiego University of Surrey jaja kurze wcale nie podnoszą poziomu cholesterolu i można ich jeść tyle, ile dusza zapragnie. A warto to robić, bo jedno jajko zawiera w sobie wiele witamin, m.in. witaminę A, D oraz sporo z grupy B, a także 12% białka, 10% tłuszczu (w tym 3,8% to tłuszcze jednonasycone, a 3% nasycone), 1% węglowodanów i wodę. Jajka są też niskokaloryczne, średniej wielkości jajko o wadze 60 g ma zaledwie 83 kalorie. Problem w tym, że niektórzy jajek nie lubią, zwłaszcza tych ugotowanych na twardo. Małe dzieci odstręcza nawet ich zapach.

Jak długo gotować jajko po wiedeńsku

Tymczasem ugotowanie jajka tak, by miało idealną konsystencję, jest nie lada sztuką. Często nie pomagają nawet praktyczne minutniki. Jajko po wiedeńsku powinniśmy teoretycznie gotować przez 6 minut, ale wszystko zależy od wielkości – te w rozmiarze XL mogą dochodzić nawet przez ponad 8 minut. Problem ten znali już wiedeńscy mistrzowie kulinarni. Aby jajko udało się za każdym razem, opracowali specjalną metodę.

Jak zrobić jajko po wiedeńsku?

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajko wbij do szklanki, słoiczka lub miseczki, ale tak, aby żółtko się nie rozpłynęło.

  • W głębszej patelni albo w płytkim rondlu zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień.

  • Do garnka z gotującą się wodą wstaw naczynie z jajkiem i poczekaj, aż białko się zetnie – zwykle trwa to ok. 3-5 minut. Żółtko powinno zostać płynne.

tip dnia

Jajko po wiedeńsku podawaj z odrobiną mała, oprószone solą i świeżymi ziołami.

Ocena: 3,6