Indyk w żurawinie z cebulą i pietruszką: przepis na świąteczny obiad
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Indyk w żurawinie z cebulą i pietruszką to danie nieskomplikowane i efektowne - paseczki z indyka w słonko-ostrej "oprawie" z żurawiny i cebuli, doprawionej pieprzem. Smakuje wszystkim, nawet - i to jest dobra wiadomość dla rodziców niejadków - małym dzieciom.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg piersi indyka
- 200 g suszonej żurawiny
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Indyka pokrój na kawałki ok. 1,5 cm, posól, obficie popieprz, włóż do naczynia żaroodpornego.
- Cebulę, czosnek i pietruszkę posiekaj, dodaj żurawinę (wcześniej zalej ją gorącą wodą i odcedź), mieszanką posyp mięso, całość polej oliwą.
- Przykryj i wstaw do lodówki, żeby się smaki "przegryzły".
- Po godzinie rozgrzej piekarnik do ok. 200 stopni i piecz około 45 minut do 1 godz.