Przepiórka: poznaj właściwości mięsa przepiórki
Mięso przepiórki jest idealną alternatywą dla wszystkich osób zmęczonych smakiem kurczaka. Delikatne i chude, jest nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Jakie jeszcze inne właściwości ma mięso przepiórki?
Zobacz przepis: Przepiórki zawijane w słoninę lub boczek: tradycyjny przepis na przepiórki
Przepiórki najczęściej pojawiają się w polskich marketach tuż przed świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocą. Wiele osób zastanawia się, czy kupić te małe ptaszki, ale niewiele wie o ich mięsie.
Czy warto jeść przepiórki?
Zanim świat odkrył kurczaka, w Polsce to właśnie przepiórki, obok bażantów, królowały na stołach. I nic dziwnego. Ich mięso jest niezwykle delikatne i smaczne. Zawiera mniej wody, a więcej białka, tłuszczu i związków mineralnych niż np. mięso popularnych kurcząt brojlerów czy indyków. Niech nie zwiedzie nas jego jasnoróżowy kolor - przepiórka to mięso chude i niezbyt kaloryczne.
Mięso z przepiórki możemy przygotowywać na najróżniejsze sposoby: gotować, dusić czy piec. Powstają z niego także smaczne zupy, rosoły oraz potrawki. Przepiórka ma właściwie tylko jedną wadę: jest niezwykle mała, dlatego lepiej kupić same piersi z przepiórki niż podawać ją w całości. No chyba że pieczoną, i to w liczbie co najmniej jednej sztuki na osobę.
Zobacz przepis: Pieczone przepiórki: idealne na odświętny obiad!