Pieczone przepiórki: idealne na odświętny obiad!

2021-09-23
Matka i syn gotują
Pieczone przepiórki
Autor: Shutterstock Pieczone przepiórki to danie wykwintne, ale łatwe do przyrządzenia
łatwy
35 min
4

Przepiórki kiedyś bardzo często przyrządzane i jadane, na długi czas zniknęły z polskich stołów. Obecnie coraz częściej jednak pojawiają się w ofertach supermarketów i wracają na odświętny stół. Sprawdź prosty przepis na pieczone przepiórki!

Zobacz przepis: Przepiórki z kolendrą: przepis na wykwintny drób

SKŁADNIKI

  • 4 przepiórki 
  • boczek, ewentualnie szynka prosciutto 
  • sól 
  • pieprz 
  • tymianek suszony 
  • kawałek pomarańczy ze skórką

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przepiórki umyć, posolić, popieprzyć, posypać tymiankiem, kawałek pomarańczy wsadzić do środka. Odstawić na godzinę do lodówki, aby przeszły przyprawami. Następnie dokładnie owinąć plastrami boczku pomagając sobie wykałaczkami.
  • Na patelni obsmażyć ptaki z każdej strony i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec nie dłużej niż 30 minut, z dużą uwagą sprawdzając czy nie są za bardzo spieczone.
  • Podawać z ziemniaczanym puree i sałatką z cykorii.
Zioła w ogrodzie - tymianek
Matka i syn gotują