Kuchnia irlandzka: cechy charakterystyczne

Kuchnia irlandzka: cechy charakterystyczne

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Colcannon to najbardziej znana potrawa kuchni irlandzkiej

Irlandia słynie  na świecie ze swojej whisky, a także kawy po irlandzku. Ale Irlandczycy coś przecież jedzą! W kuchni irlandzkiej królują ziemniaki przygotowywane nie wiele sposobów. Jednym z typowych dań jest colcannon. Na świecie znany jest też irish stew, czyli gulasz irlandzki.

Kuchnia irlandzka jest typowo chłopska i niezbyt wyrafinowana, ale z pewnością bardzo smaczna. Z ziemniaków przyrządza się colcannon, czyli puree ziemniaczane wymieszane z kapustą, czy zupę ziemniaczaną z cebulą, śmietaną i szałwią. Ziemniaki gotowane w mundurkach są też dodatkiem do mięs.

Popularną potrawą irlandzką jest również irish stew, czyli irlandzki gulasz. Jego podstawę stanowią duszona w gęstym sosie baranina (powszechna w kuchni irlandzkiej), ziemniaki i marchewka.

Pyszne jest również tradycyjne irlandzkie masło oraz ser cheddar. Irlandia to w końcu kraina łąk - a to oznacza dobrze karmione krowy...

Ponieważ Irlandia to kraj wyspiarski, na stołach królują też owoce morza (zwłaszcza krewetki czy kraby podawane z czosnkiem) oraz ryby, np. makrela, dorsz czy sola.

Desery przypominają te angielskie. Popularne są więc wszelkiego rodzaju puddingi oraz owoce na ciepło pod kruszonką. A wszystko oczywiście można popić irlandzkim guinnessem lub kawą po irlandzku.