Dżem, powidła, marmolada – czym się różnią?

Dżem, powidła, marmolada – czym się różnią?

Autor Zdjęcia: photos.com

Powidła śliwkowe różnią się od dżemu śliwkowego konsystencją i zawartością cukru, a przede wszystkim - smakiem.

Dżem, powidła i marmolada – czym różnią się od siebie poszczególne przetwory owocowe i które z nich są najsmaczniejsze?

Dżem: czym różni się od powideł i marmolady?

Dżem przygotowuje się z dowolnych owoców przez odparowanie z owoców nadmiaru wody. Do dżemów dodaje się cukier lub inną substancję utrwalającą. Dżemy mogą być jedno-, dwu- lub wieloowocowe, i często wyczuwalne są w nich kawałki owoców. Prawdziwy, dobrze zrobiony dżem powinien się łatwo smarować.

Powidła: czym różnią się od dżemu i marmolady?

Powidła przygotowuje się tylko ze śliwek (najczęście powidła węgierkowe lub mieszane). Gotuje się je dodając cukier, pektyny, syrop skrobiowy. Powidła powinny być gęste, łatwe w smarowaniu. Mogą być w nich wyczuwalne kawałki skórek owocowych i miąższu.

Marmolada: czym różni się od dżemów i powideł?

Marmolady produkuje się z pulp owocowych lub przecierów z dodatkiem składników żelujących oraz środków konserwujących i aromatyzujących. Marmolady mogą być jedno- lub wieloowocowe. Marmolada powinna się łatwo kroić i rozsmarowywać.

 

Ocena: 2,9