Brunch, branch: co to jest? Co przygotować na brunch? [pomysły]

Brunch, branch: co to jest? Co przygotować na brunch? [pomysły]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Brunch to połączenie śniadania (breakfast) i lunchu - stąd nazwa. Modny posiłek spożywany zazwyczaj w szerszym towarzystwie - w sobotę czy niedzielę. Polskim brunchem znanym od stuleci jest śniadania wielkanocne.

Brunch (brancz) to połączenie śniadania (breakfast) i lunchu. Zasiada się do niego około południa. Brunch to świetny pomysł na niezobowiązujące weekendowe spotkanie z przyjaciółmi. Podpowiadamy, jak łatwo, szybko i niedrogo go przygotować.

Brunch to obyczaj typowo miejski i dedykowany weekendowemu lenistwu. Życie wtedy zwalnia tempo i można dłużej pospać. Co można na taką okazję szybko przygotować?

Naleśniki, gofry, ciasto francuskie - wszystkie trzy możliwości idealnie się sprawdzą. Nadzienie do naleśników każdy może wybrać sam. Na stole wystarczy postawić kilka sprawdzonych dodatków: nutellę, dżemy lub konfitury, ser biały. Podobnie jest z goframi.

W przypadku ciasta francuskiego sprawa jest bardziej skomplikowana. Jeżeli użyjemy gotowego, np. firmy Blikle czy Pudliszki, musimy je podać w konkretnej formie. Najłatwiej jest zrobić z niego spód, którym wyłożymy małe naczynia do sufletów. Tak przygotowane foremki z ciasta wypełniamy serem mascarpone lub budyniem i dodajemy ulubione owoce. Zapiekamy ok. 20-25 minut i gotowe!

Omlet – prosty i szybki sposób, by się najeść. Wersja bardziej wyrafinowana to jajka zapiekane z łososiem.

Doskonałym dodatkiem do brunchu i na słodko, i na ostro będzie kawa oraz herbata.

Ocena: 0