Moczka: śląska zupa piernikowa z bakaliami [przepis]
2021-12-13
łatwy
30 min
4
Moczka to tradycyjna śląska potrawa wigilijna podawana na świąteczny deser. Słodka zupa piernikowa z bakaliami ciekawie urozmaica menu na Wigilię. Podajemy dobry przepis na śląską moczkę!
Moczkę ewentualnie możesz dosłodzić miodem albo dodać soku z cytryny. Zupa piernikowa powinna mieć smak słodko-kwaśny.
Sprawdź również >>> Zupa z karpia na pierniku
SKŁADNIKI
- 200 g piernika
- 1 l kompotu jabłkowego
- 1 l kompotu ze śliwki węgierki
- po 10 dag rodzynek jasnych, ciemnych i sułtańskich
- 15 dag suszonych moreli
- 10 dag śliwek suszonych
- 15 dag obranych ze skóry migdałów
- 15 dag orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wieczorem, dzień przed Wigilią, namocz pokrojony w kostkę piernik w 2 litrach przegotowanej i ostudzonej wody.
- Morele i śliwki pokrój w paseczki, migdały i orzechy posiekaj.
- Namoczony piernik zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Wstaw na gaz i zacznij gotować.
- Wrzuć pokrojone wcześniej owoce, rodzynki, orzechy, wlej sok z kompotu i przetarty miąższ z owoców (po usunięciu skórki i pestek). Cały czas intensywnie mieszaj od dna, żeby moczka się nie przypaliła.
- Podawaj schłodzoną, posypaną płatkami migdałowymi.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?