Ryba z tymiankiem i porem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ryba pieczona w całości z tymiankiem, zawinięta w pasma wycięte z pora, to pomysł na zdrowy i pożywny obiad.
SKŁADNIKI
- 4 tuszki dorady lub średniego pstrąga z głowami
- 2 łyżki oliwy
- 1 duży por
- 4 gałązki tymianku
- 4 gałązki kopru
- 1 cytryna
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pora rozetnij, zdejmij 4 wierzchnie warstwy, resztę pokrój na plasterki. Wierzchnie warstwy pora sparz wrzątkiem.
- Cytrynę sparz i przekrój na pół. Jedną połowę pokrój na plasterki. Z drugiej połówki cytryny wyciśnij sok.
- Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Ryby oczyść, umyj i osusz. W środku i na zewnątrz rybę oprósz solą oraz pieprzem.
- Do środka włóż po plasterku cytryny, kilka plasterków pora, gałązce tymianku i kopru. Rybę posmaruj oliwą z sokiem z cytryny i zawiń w sparzonego pora.
- Ryby piecz w piekarniku przez 20 do 30 minut.
- Ryby podawaj z bukietem warzyw.