Ryba z tymiankiem i porem
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Ryba pieczona w całości z tymiankiem, zawinięta w pasma wycięte z pora, to pomysł na zdrowy i pożywny obiad.
SKŁADNIKI
- 4 tuszki dorady lub średniego pstrąga z głowami
- 2 łyżki oliwy
- 1 duży por
- 4 gałązki tymianku
- 4 gałązki kopru
- 1 cytryna
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pora rozetnij, zdejmij 4 wierzchnie warstwy, resztę pokrój na plasterki. Wierzchnie warstwy pora sparz wrzątkiem.
- Cytrynę sparz i przekrój na pół. Jedną połowę pokrój na plasterki. Z drugiej połówki cytryny wyciśnij sok.
- Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Ryby oczyść, umyj i osusz. W środku i na zewnątrz rybę oprósz solą oraz pieprzem.
- Do środka włóż po plasterku cytryny, kilka plasterków pora, gałązce tymianku i kopru. Rybę posmaruj oliwą z sokiem z cytryny i zawiń w sparzonego pora.
- Ryby piecz w piekarniku przez 20 do 30 minut.
- Ryby podawaj z bukietem warzyw.
 
            
        ![Tajska zupa krewetkowa wg Magdy Gessler. Kuchenne rewolucje w Samui [Kraków]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-MAuP-sWZY-a3VE_tajska-zupa-krewetkowa-wg-magdy-gessler-kuchenne-rewolucje-w-samui-krakow-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        