Karp zapiekany w piekarniku - przepis Ewy Wachowicz
2021-03-29
średni
120 min
4
Wśród świątecznych przepisów Ewy Wachowicz pojawił się karp faszerowany grzybami, oryginalne danie na stół wigilijny. Karp nadziewany grzybami Ewy Wachowicz może być ciekawym urozmaiceniem tradycyjnego menu, albo nawet zastąpić klasycznie przyrządzonego karpia. Gotowi na kulinarny eksperyment? Oto przepis na karpia z grzybami z programu "Ewa gotuje".
Czytaj także Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie oraz Przepis na pieczonego karpia z kaszą i grzybami
Sprawdź także >>> Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką?
SKŁADNIKI
- Karp o wadze ok. 2 kg
- 20 dag suszonych podgrzybków
- 1 duża cebula
- Masło
- Sól
- Pieprz
- Natka pietruszki
- Cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę wypatroszyć, pozostawiając głowę - usunąć jednak oczy i skrzela. Dokładnie umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na kilka godzin. (Jak to zrobić? Sprawdź tutaj.)
- Grzyby namoczyć, najlepiej przez całą noc. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i posiekać.
- Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła. Dodać podgrzybki, podsmażyć, ewentualnie podlać odrobiną wody spod grzybów i dusić przez kilka minut. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Przygotowanym farszem grzybowym nafaszerować karpia, spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą.
- Rybę ułożyć w brytfannie, polać 4 łyżkami roztopionego masła, ewentualnie podlać wodą spod grzybów, i piec przez 50-60 minut w temp. 180 stopni C. Podczas pieczenia 2-3 razy podlewać powstałym sosem.
- Po upieczeniu podzielić karpia na dzwonka. Udekorować natką pietruszki. Podawać z cząstką cytryny.